30, 40, 50, 60- mat för din ålder...


 Vi behvöver olika typer av mat beroende på hur gamla vi är.

 

Din kropp förändras en hel del under åren – likaså dina matbehov. Vad en 30-åring behöver äta skiljer sig ganska mycket från en 60-åring. Vilken är den bästa kosten för just din ålder? Kolla in listan nedan!


 30

 Ät mycket: Torkad frukt

I den här åldern känner sig många stressade och slitna – och det är lätt att ta till snabba lösningar för att hitta mer energi. Torkad frukt, exempelvis torkade aprikoser, är en bra energikälla som håller länge.

Undvik: Tomma energikällor

Kaffe, cola och te ger dig bara en snabb energikick – likaså salta och söta snacks.

40

Ät mycket: Rött kött och vitaminer

Många kvinnor upplever att hormonerna förändras nu. Fyll på dina järndepåer med magert rött kött tillsammans med ägg, bönor, baljväxter och fullkornsprodukter. Ta något
c-vitaminrikt (apelsinjuice, kiwi, tomat) samtidigt för att öka ditt upptag av järn.

Livsmedel som soja, linser, kikärter och linfrön kan hjälpa dig att få hormonbalans.

Även din hud kan börja visa ålderstecken. Fyll på med färglada frukter och grönsaker, och med e-vitaminrika livsmedel.

Undvik: Kakburken

Din ämnesomsättning har försämras, vilket kan leda till att du går upp i vikt. Försök därför att undvika kakor och andra godsaker.

50

Ät mycket: Kostfibrer

Nu löper både män och kvinnor ökad risk för hjärtsjukdom, benskörhet och cancer. Kostfibrer i maten kan hjälpa dig att hålla kolesterolet i schakt - det hittar du i frukt, grönsaker, bröd, flingor, gryn, och pasta.

Undvik: Salt

Salt påverkar ditt blodtryck och kan öka risken för hjärtsjukdom. Undvik därför mat med högt saltinnehåll. Ät mer kalium, det hjälper till att motverka de skadliga effekterna av salt.

60

Ät mycket: Probiotika och vatten

I den här åldern försämras din förmåga att känna törst. Det är därför viktigt att du dricker mycket, även om du inte känner dig törstig.

Vissa experter förespråkar probiotika, som sägs öka kroppens immunförsvar. Du hittar probiotika i vissa yoghurtsorter.

Undvik: Korv

Åttio procent av all tarmcancer uppstår hos personer över 60, så skär ner på bearbetat kött som korv, skinka, bacon och leverpastej.

 

Click here to find out more!AV: Måbra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0