PÅSK...

Varför firar vi påsk?

Varje år firar vi påsk. Vi äter och kanske till och med målar ägg, vi klär ut oss till påskkärringar och vi träffar släkt och vänner. Men varför firar vi påsk, egentligen?

Det är påsk varje år den första söndagen efter första fullmånen, efter vårdagjämningen. Det betyder att påsken är en rörlig helg, datumen kan skiljas åt från år till år. Att påskdagen bestämdes till att vara just denna söndag bestämdes på ett kyrkomöte i Nicea, Armenien, år 325. Armenien var världens första kristna stat och ligger vid Turkiet. Påskdagen kan hamna när som helst, mellan den 22 mars och 25 april.


Viktigaste kristna högtiden

Påsken är den viktigaste kristna högtiden då man firar att Jesus dog och sedan återuppstod igen. Budskapet om hur Jesus blev korsfäst och sedan uppstod tillhör det viktigaste inom kristendomen. Det står mer om det här i Bibeln.

Jesus kom på nattvarden
Det var under påsken som Jesus kom på det som kallas för nattvarden, att äta bröd (kallas också för oblat) och dricka vin tillsammans. Brödet bryter man sönder vid nattvarden och ska symbolisera Kristi kropp och vinet ska symbolisera Kristi blod.


Det här hände, dag för dag:

Skärtorsdagen: Jesus äter påskmåltiden med sina lärjungar och har den första nattvarden. Han grips senare på kvällen av tempelvakten och romerska soldater.

Långfredag: Jesus förhörs och trakasseras. Jesus lärjunge Petrus förnekar Jesus. Lärjungen Judas ångrar att han förrått Jesus. Senare bär Jesus sitt kors till Golgata, korsfästes, dör och begravs.

Påskafton - lördag: Översteprästerna går till Pilatus, som var den som bestämde att Jesus skulle korsfästas, för att försäkra sig om att graven vaktas.

Påskdagen - söndag: Jesus uppstår. Vaktstyrkan berättar att graven är tom. Jesus uppenbarar sig för lärjungarna i Jerusalem.

Annandag påsk - måndag: Påskdagens stora betydelse har fått denna extra firningsdag. Jul och pingst har också varsin annandag. Annandag pingst är inte längre helgdag, istället blev Nationaldagen, den 6 juni, en helgdag.



Snart är det påsk, då ska man träffa släkten eller sina vänner, grilla å äta god mat. Umgås eller kanske jobba som en annan få jobba hela den helgen. Kul! NOT...

Man ska påskpynta, putsa fönstrerna och kanske byta gardiner.
Laddar upp med godis till påskkärringar  och påskgubbar som kommer förbi skärtorsdagen med sina kvastar.





Vad ska man hitta på för påskmat?




BUFFÉ...

Ägg, köttbullar, sill, janssons, prinskorv, lax, sillsallad, skinka, sallad, bröd m m...
Det få blir en påskbakelse å lite påskgodis...







Lite påskpyssel å påskpynt...





Påskbakelse
Paskbakelse

Ingredienser

1 port

 

Om du bakar rulltårtan själv kan du välja en mindre söt fyllning. Detta behövs till 1 rulltårta som ger 12 bitar:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1/2 dl osockrat äppelmos
1/2 dl D’light hallonsylt

 



Så här gör du

 

 

Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ner mjölet, blandat med bakpulvret. Bred ut smeten i bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Strö lite socker över den färdiga kakan och stjälp upp den på smörpapper. Dra bort gräddningspapperet och bred mos och sylt över.

Till 1 bakelse:
Lägg 1 skiva konserverad aprikos- eller persikohalva på 1 skiva rulltårta, garnera med 2 msk vispad mellangrädde ev. låglaktos



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0